سفارش تبلیغ
صبا ویژن

.:به وبلاگ بچه های حصار خوش آمدید:.

تلفن همراه باعث تغییر درعملکرد اعصاب می شود.

    نظر

تلفن همراه باعث تغییر درعملکرد اعصاب می شود.

 

 

چکیده

در گذشته مواردی از ناراحتی های پوست و مو پس از استفاده از تلفن همراه گزارش شده، ولی از نظر علمی ثابت نشده بود. چندی پیش یک خانم روزنامه نگار 34 ساله علائم مربوط به استفاده از تلفن همراه را گزارش کرد و موافقت خود را جهت شرکت در آزمایشات اعلام نمود. به همین دلیل بررسی هایی قبل و بعد از استفاده از تلفن همراه صورت گرفت که در آن ها مشخص شد در عصب های C-fibre قسمتی از صورت که در هنگام مکالمه مورد استفاده قرار می گیرد، تغییرات بارزی بوجود می آید.

 

 

مقدمه

در یک بررسی بر روی 40 نفر که علائم مرتبط به استفاده از تلفن همراه را گزارش کرده بودند مشاهده شد که این افراد احساس سوزش و سردرد خفیفی در اطراف گوش خود دارند. این علائم چند دقیقه پس از استفاده شروع می شود و تا چند دقیقه و یا حتی چند ساعت ادامه دارد. در برخی از پرونده ها علائم دیداری یا مشکل در تفکر و تمرکز نیز گزارش شده بود که تمام آن ها مربوط به سیستم عصبی بدن هستند. گزارش حاضر شواهدی از تغییرات عصبی پس از مکالمه با تلفن همراه ارائه می دهد.

 

 

گزارش پرونده

در این پرونده درباره ی یک خانم روزنامه نگار 34 ساله که در 5 سال استفاده از تلفن همراه علائم خاصی در خود احساس کرده بود بررسی هایی صورت گرفت. او در ابتدا از تلفن های آنالوگ استفاده می کرد و در طول این مدت فقط گوشی را روی گوش چپ خود قرار می داده است. این روزنامه نگار پس از مدتی متوجه درد خفیفی در 3 تا 4 سانتی متری گوش چپ خود گردید که به تدریج شدید تر می شد. این درد اغلب 5 تا 10 دقیقه پس از مکالمه شروع می شد و بسته به میزان مکالمه برای مدتی ادامه می یافت. او اکنون تعداد تماس های خود را در روز به 2 یا 3 تماس با گوشی ) GSM دیجیتال) محدود کرده و بیشتر سعی می کند از خط تلفن ثابت استفاده نماید. هر 2 یا 3 هفته یکبار سردرد خفیفی می گیرد که از نظر ویژگی ها و مکان درد با بقیه ی سردردها متفاوت است. همچنین در سال 1983 به دلیل افتادن از قطار ضربه ای به سر او وارد شده که باعث بیهوشی و شکستگی در ناحیه ی مخچه گردیده. در آزمایش ها معلوم شد که گردن او حرکت کامل و عادی دارد و در قسمت سر و حواس صورت یا پشت گوشی ها هیچ مورد غیر عادی دیده نمی شود. در این بررسی، گوشی وی در یک روکش پلی استیرن به منظور جلوگیری از حرارت قرار داده شد و او با گوشی صحبت کرد تا اینکه پس از 7 دقیقه علائم ظاهر شدند. سپس آزمایش عصبی با استفاده از یک عصب سنج CPT/C صورت گرفت. این دستگاه یک جریان متغیر است که امواجی با فرکانس های 2000، 250، 5 هرتز برای عصب های C-fibre,A∂,Aß تولید می کند. در این آزمایش اعصاب پوستی C3 در هر دو ناحیه ی سالم و مشکل دار که تحت تأثیر عوامل مربوط به استفاده از موبایل بود مورد بررسی قرار گرفت. به ان ترتیب که در ابتدا محرک ها تشدید می شوند تا اینکه حواس به کار بیفتند و سپس ایجاد محرک کوتاه مدت (2 تا 5 ثانیه) با روند کندتری ادامه می یابد تا نقطه ی شروع تشخیص داده شود. دستگاه CPT دارای کلید خاموش و روشن مخفی است به طوریکه در طول آزمایش از دید بیمار پنهان می ماند. دستگاه عصب سنج در یکی از دوره های فعال A یاB محرک هایی را به طور تصادفی به بیمار منتقل می کند. بین این دو دوره ی زمانی هیچ محرکی وجود ندارد. این محرک ها بر اساس پاسخ درست یا نادرست بیمار از جریان دائمی صعودی و یا نزولی استفاده می کنند. CPT همچنین گاهی اوقات جریان محرک را به طور تصادفی در یکی از دوره های زمانی فعال قطع می کند. در این آزمایش، روند انتخاب محرک ها هم برای بیمار و هم برای اپراتور ناشناخته و تصادفی است. برای اینکه این پروسه کاملاً تصادفی باشد، لازم است که آزمایش در دو زمان متفاوت صورت گیرد و در یکی از این زمان ها گوشی تلفن همراه غیر فعال باشد. نتایج اندازه گیری نقطه ی شروع دریافت جریان(CPT) روی پوست ناحیه ی گردن و پشت گوش در سمت راست و چپ برای هر سه فرکانس، قبل و بعد از فعال شدن تلفن همراه در شکل  آمده است. آزمایش CPT تغییرات مهمی را روی عصب های پوست قبل و بعد از قرار گرفتن در معرض تلفن همراه نشان می دهد. 

 

 

این آزمایش های CPT از ناحیه ی گردن و پشت گوش در یک دامنه ی نرمال صورت می گیرند؛ البته تفاوتهایی در CPT سمت راست و چپ وجود دارد ولی از نظر آماری اهمیت چندانی ندارد. در شرایط نرمال نقطه ی شروع دریافت CPT در ناحیه ی گردن و گوش برای همه ی فرکانس ها بسیار نزدیک به هم بود. در نواحی تحت تأثیر موبایل،CPT برای فرکانس 250 هرتز به دلیل جلوگیری از تغییرات حسی متوالی اندازه گیری نشد. به دلیل خطای اندازه گیری تفاوت هایی در نتایج CPT سمت راست و چپ وجود داشت. ضریب خطا 19/0+ یا منفی میلی آمپر در فرکانس 2000هرتز و 10/0 در فرکانس 250 هرتز و 50/0در فرکانس 5 هرتز محاسبه شد. CPT برای تمام فرکانس ها در گوش سمت چپ بسیار بالاتر از گوش سمت راست بود؛ و این امر هنگامیکه جریان امواج را برای سمت راست و چپ به صورت عدد کسری می نویسیم بیشتر نمایان می شود. این اطلاعات با کاهش سرعت دریافت محرک درهر سه فرکانس متناسب است. شکل 1 نسبت های CPT را برای سمت راست و چپ، قبل و بعد از استفاده از تلفن همراه در هر سه رشته عصب نشان می دهد. عدد بافت های C بیش از بقیه است و از 5/3 به 2/25 افزایش یافته.

 

 

نتایج بدست آمده از آزمایش

مقایسه ی دو طرفه ی علائم و تغییرات بافت های عصبی نشان می دهد که استفاده از گوشی تلفن همراه می تواند موجب بروز علائمی در برخی افراد گردد. این آزمایش برای بیمار و آزمایش کننده تصادفی و ناشناخته نبود و فقط بیمار از روند آن بی اطلاع بود؛ زیرا اولاً هیچ ناظری در طول آزمایش حضور نداشت و نیز تغییرات ایجاد شده در بافت های C همراه با پاسخ های بی اثر نبوده است. این تحقیق ظهور علائم گزارش شده را توجیه می کند. این تغییرات همیشه دو طرفه و بازگشت پذیر نیست. در این گزارش ها آمده بود که یک مرد 72 ساله پس از استفاده ی طولانی از تلفن همراه در پوست سر خود احساس کوفتگی و کبودی می نمود و پس از گذشت یک سال به پارچه ای که روی موضع قرار می داد حساسیت پیدا کرد. تست CPT نشان دهنده ی بروز تغییراتی در رشته اعصاب C3 آن ناحیه بود. این پرسش بدون در نظر گرفتن اینکه آیا اشعه به طور مستقیم باعث چنین عوارضی شده یا اینکه ویژگی های گوشی یا طرز قرار گرفتن سر در این قضیه مؤثر بوده است، مطرح شد.

 اما موارد بالا در آزمایش دیگری مشخص گردید. یک مرد 31 ساله که طرف راست سر او به طور تصادفی در معرض امواج آنتن CDMA قرار گرفته بود پس از 2 ساعت کار دچار سردرد و تاری دید شد و در روز بعد مردمک چشم چپ او کوچکتر گشته بود. آزمایش CPTنشان داد که رشته های عصبی چشم چپ در عصب های سه شاخه شرایط غیر عادی دارند. در این پرونده معلوم شد که فرکانس امواج رادیوئی(RFR) به طور مستقیم بر عصب های کاربران اثر می گذارد و گوشی یا احتمالاً گرم شدن یا وضعیت سر که باعث  اختلالات عصبی می شود در این مورد بی تأثیر است. به طور کلی با توجه به گزارشات پرونده ها مشخص شده که برخی از مردم در طول استفاده از تلفن همراه دچار عوارضی می شوند که ریشه ی عصبی دارند و به امواج رادیویی ارتباطی ندارند.